UKIDANJE ODREDBI O OBVEZNOJ PRIMJENI JEDINSTVENOG KONTNOG PLANA

Kako doznajemo prema informacijama HUP-a, Vlada RH na 8. sjednici održanoj 1. prosinca 2016. godine usvojila Nacrt prijedloga izmjena i dopuna zakona o računovodstvu s Nacrtom konačnog prijedloga zakona kojima su se ukinule odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) i njegove primjene od 1. siječnja 2017. godine. Na ovaj način prihvaćeni su prijedlozi HUP-a i drugih organizacija koji su komunicirani prema predlagatelju već dulje vrijeme Zakon je uvršten na dnevni red Hrvatskog sabora te će biti donesen po hitnom postupku.

Podsjećamo kako je jedinstveni okvitni kontni plan propisan člankom 11. Zakona o računovodstvu (78/15, 134/15) koji je u primjeni od 01.01.2016. godine, a odredbe koje se odnose na jedinstveni okvirni kontni plan su trebale stupiti na snagu 01.01.2017. godine.
Brojne organizacije su apelirale od trenutka donošenja kako bi primjena jedinstvenog okvirnog kontnog plana dovela do velikih financijskih opterećenja, dugotrajnih prilagodbi, novih softverskih rješenja, čime bi se narušila konkurentnost u gospodarstvu i nametnuli dodatni troškovi za sve gospodarske subjekte.

NOVOSTI