Stekli znanja i vještine o upravljanju EU projektima

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (EFOS) u utorak su dodijeljene potvrde polaznicima o završenoj edukaciji “Upravljanje EU projektima”, koja se provodila na temelju zajedničke suradnje EFOS-a, Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a namijenjena je vlasnicima mikro, malih i srednjih poduzeća s područja Osječko-baranjske županije koji imaju projektne ideje i želju za daljnjim rastom i razvojem.

Edukaciju je završilo 20 polaznika, a jedna od njih, Marija Kušić, vlasnica računovodstvene agencije Arios d.o.o. iz Belišća, zahvalila je HUP-u i OBŽ-u, kao i predavačima EFOS-a, koji su, kako je istaknula, bili vrlo susretljivi i pristupačni.

– Mislim da smo puno naučili i da ćemo sve stečeno znanje moći koristiti u našem poslovanju i tako pomoći našim klijentima. Moji radnici i ja i inače prakticiramo cjeloživotno učenje i obrazovanje, a iako se trenutno u našoj tvrtki ne bavimo EU projektima, ova će nam edukacija jako puno pomoći zbog toga što naši klijenti surađuju s konzultantima koji im rade EU projekte ili upravljaju EU projektima, a sve je te projekte potrebno i računovodstveno obraditi – rekla je ova poduzetnica.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako će nova znanja i vještine polaznicima edukacije pomoći da brže i kvalitetnije odgovore vlastitim i potrebama tržišta rada te ujedno zahvalio EFOS-u na “izuzetno dobroj dugogodišnjoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom”.

– Uvjeren sam da ćemo nastaviti dobro surađivati s EFOS-om, ali isto tako i s HUP-om, gdje novim programima i direktnim potporama potičemo i nova zapošljavanja i gospodarske aktivnosti. Držim kako je ovo dobra priča koju ćemo u sljedećem razdoblju i nastaviti – poručio je Miletić.

O važnosti povlačenja europskih sredstava govorio je i dekan EFOS-a Boris Crnković.

– Svjesni smo svi koliko su nam EU fondovi važni, koliko sredstava iz njih povlačimo ovdje u Slavoniji, prije svega u javnom sektoru, no važno je truditi se i pokušati ih što više povlačiti i u privatnom sektoru, to je osnovna ideja cijelog ovog projekta – rekao je Crnković.

Direktor HUP-ova Regionalnog ureda Osijek Ivan Sarić izrazio je zadovoljstvo što HUP i drugu godinu zaredom zajedno s OBŽ-om i EFOS-om provodi ovu edukaciju, poručivši da je ona za polaznike bitna zbog toga što njome stječu dodatna znanja i vještine koje inače ne bi mogli steći bez velikih financijskih izdataka.

– Na ovaj način zajedno jačamo konkurentnost našeg poduzetništva te slijedom toga očekujemo kako će to znanje biti iskorišteno na način da će se polaznici sami javljati ili biti partneri na EU projektima, što će biti na korist ne samo našoj županiji nego i čitavoj Republici Hrvatskoj – rekao je Sarić, dodavši kako zbog velikog interesa članova HUP Regionalni ured Osijek i u sljedećoj godini zajedno s partnerima planira nastaviti organizirati ovu edukaciju. Program je vrijedan 5500 eura, a u jednakim su ga iznosima financirali HUP i OBŽ.

Ivan Alilović / glas-slavonije.hr

NOVOSTI