RAD NA VRUĆINI

 

Poštovani,

U cilju očuvanja zdravlja, radne sposobnosti i optimalne učinkovitosti radnika prilikom izloženosti visokim temperaturama donosimo Vam smjernice za rad na vrućini.

Smjernice je izradila EU OSHA – Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu.

Toplinski stres predstavlja rizik za radnike kako na zatvorenom tako i u otvorenom prostoru u svim djelatnostima i sektorima.

Njegova ozbiljnost ovisi o lokaciji rada, ali i o individualnim karakteristikama kao što su dob, zdravlje, socioekonomski status pa čak i spol.

Radnici obavljaju poslove na kojima se radi na visokim temperaturama unatoč primjeni svih pravila zaštite na radu poput poslova:

  • kuhara,
  • pekara,
  • poštara,
  • građevinskih radnika,
  • poslova u ljevaonicama i
  • slično.

Zbog specifičnosti radnog procesa na tim poslovima radnici će morati obavljati svoje poslove unatoč visokim temperaturama, ali je poslodavac obvezan u tim situacijama držati se propisanih smjernica kod rada u uvjetima visokih temperatura.

Poslodavac mora djelovati preventivno na način da prilagodi organizaciju rada uvjetima rada (češća rotacija poslova, zamjena teških fizičkih poslova strojevima, osiguravanjem odgovarajućih rashlađenih prostorija za odmor, osiguranjem rashladne tekućine, osigurati češće odmaranje radnika, izbjegavanjem rada u najtoplijem dijelu danu, osiguranjem prikladne radne odjeće,…) te mora pratiti uvjete rada na način da redovno prati očitavanje indeksa toplinskog stresa.

Poslodavac je obvezan poduzimati odgovarajuće mjere u ovisnosti od očitanih vrijednosti poput aklimatizacije radnika, fizički najzahtjevnije radove planirati tako da se izbjegne razdoblje dana od 11 do 16 sati, provoditi više kraćih stanki (npr. nakon svakih 60 min fizičkog rada preporuka je 10-20 minuta odmora) ili preraspodijeliti poslove (teži dio poslova premjestiti u hladnije dijelove dana ili godine) ili osigurati unos izotonične tekućine (svakih 15-20 minuta po jedna čaša rashlađene tekućine) i slično.

Nadzor nad primjenom mjera zaštite na radu provodi Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Također neke od preporuka za zaštitu od vrućina možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina/

Za sva moguća pitanja i nejasnoće stojimo na raspolaganju. Obratite nam se s punim povjerenjem.

Vaš Arios!

Osobe za kontakt:

marija@arios.net ili broj mobitela: 098208888

 

NOVOSTI