Promjena oporezivanja dohotka

Fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti postaje obveznik poreza na dobit u 2019. godini po sili zakona ako:
1. je u 2018. godini ostvarila ukupni primitak veći od 3.000.000,00 kuna, ili
2. ispunjava dva od sljedeća tri uvjeta:
– u 2018. godini je ostvarila dohodak veći od 400.000,00 kuna,
– ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od 2.000.000,00 kuna,
– u 2018. je godini prosječno zapošljavala više od 15 radnika.
Fizička osoba koja želi plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak u 2019. godini o tome treba dostaviti pisanu izjavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave do 31. prosinca 2018. godine. Detaljnije (link).

Obvezniku poreza na dohodak koji obavlja:
– djelatnosti u smislu zakona kojim se uređuje obavljanje obrta i sve druge posebno nenavedene gospodarstvene djelatnosti te
 djelatnost poljoprivrede i šumarstva, a što obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju,
nije po toj osnovi obveznik poreza na dodanu vrijednost te koji po osnovi te djelatnosti u poreznom razdoblju ne ostvaruje ukupni godišnji primitak veći od 300.000,00 kn, dohodak i porez na dohodak može se utvrđivati i u paušalnom iznosu.
Prijava u registar poreznih obveznika kod prelaska s utvrđivanja dohotka od samostalne djelatnosti temeljem propisanih poslovnih knjiga na utvrđivanje paušalnog dohotka i plaćanje paušalnog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak predaje se do 15. siječnja 2019. godine. Detaljnije (link).

Bliži se zaključak poslovne godine i nastavak porezne reforme. Pogledajte i ostale novosti od kojih izdvajamo:

Stupanjem na snagu novih propisa samo će naši pretplatnici i dalje imati ažurirane baze znanja, bez skrivenih dodatnih troškova i naknada! Nema bacanja stare i kupnje nove literature.


Pogledajte nove propise (link) i sve novosti (link). Tekstovi u bazama znanja, u Vašem Poslovnom oblaku dostupni su uz pretplatu pomoću računala ili pametnog telefona 0-24h i to 365 dana u godini bilo gdje se nalazili. Nema instalacije, nema komplikacija, pogledajte uputu na poveznici: https://misljenja.hr/upute/

Tražite bolju suvremeniju pretplatu na stručnu literaturu?
Naše rješenje je moderno “cloud” poslovanje, „Poslovni oblak“ s pametnim bazama znanja iz računovodstva, poreza, plaća, doprinosa i više. Poslovni oblak ima najtočniji pretraživač kako bi savjet, informaciju imali što prije gdje god se nalazili i upravo kada Vam zatreba bez obzira koliko je sati ili koji je dan u tjednu.

Iako je „Poslovni oblak“ sa svojim bazama znanja kompleksan program – poslovno informacijski sustav, koristi se jednostavno bez instalacije te neusporedivo jednostavnije i preglednije od bilo kojeg drugog e-izdanja, e-knjige. Dovoljno je samo upisati ispravno korisničko ime i lozinku, a koristi se kao i svaka druga Internet stranica ili se pak može čitati kao knjiga ili časopis.

Koliko košta pretplata?
Zapravo manje od staromodne pretplate. Potrudili smo se da cijena godišnje pretplate na Poslovni oblak bude više nego povoljna, dostupna svima.
Sve o pretplatama i cijenama pretplate može se vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/upute/pretplata/2670/

Uz navedeno, jedini nudimo interaktivan (pametan) prikaz sadržaja (tekstova/povezanih članaka iz različitih baza znanja) detaljnije, (link).
Sadržajem (već objavljenim tekstovima i primjerima) nudimo više nego se objavi godišnje u bilo kojem drugom izdanju ili časopisu! Bez čekanja poštara, odmah dostupno i uvijek AKTUALNO!

Kada započinje i koliko traje pretplata?
Pretplata na portal MISLJENJA.hr traje uvijek punih 12 mjeseci, od dana primljene uplate (od dana slanja naše obavijesti o primljenoj uplati, za plaćanje karticama od trenutka terećenja kartice) do istog dana u istom mjesecu sljedeće kalendarske godine + 10 dana GRATIS. Pretplata na portal MISLJENJA.hr traje uvijek punih 12 mjeseci bez obzira da li se zasniva nova pretplata, obnavlja pretplata ili se dokupljuju nove pretplate. Dakle, moguće je pretplatiti se tijekom cijele godine i ništa ne izgubiti. Jednako je i kod dokupa baza znanja za postojeće pretplatnike.

Što sadrže baze znanja u Poslovnom oblaku i više o pretplatama može se vidjeti klikom miša ovdje.

  • Dokup baza znanja za postojeće pretplatnike obavlja se kako je opisano klikom miša ovdje.
  • Prelazak s forumaša na pretplatnika obavlja se kako je opisano klikom miša ovdje.
  • Zasnivanje nove pretplate obavlja se kako je opisano klikom miša ovdje.
  • Forum je besplatan uz registraciju.

NOVOSTI