PRODUŽENA JE MJERA ZA MIKROPODUZETNIKE ZA KOLOVOZ I NOVE DJELATNOSTI U MJERI SRPANJ – KOLOVOZ

Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za lipanj

Ciljane skupine poslodavaca

 

Prihvatljivi poslodavci: trgovačka društva, obrti, OPG, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u prihvatljivim sektorima i po toj osnovi obveznici su poreza na dobit.

 

  1. Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za srpanj – Mikropoduzetnici dodaje se potpora i za mjesec kolovoz 2020. godine

 

  1. Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za srpanj i kolovoz 2020. godine

 

Ciljane skupine poslodavaca

 

Poslodavci iz sektora – dodaju se djelatnosti:

 

Uslužne djelatnosti u vezi sa zračnim prijevozom, Zračni i vodeni prijevoz putnika te zračni prijevoz robe, djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije, plovnih prijevoznih sredstava, zračnih prijevoznih sredstava, Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača, Proizvodnja filmova, videofilmova i TV programa, Pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda.

 

Prihvatljivi poslodavci: trgovačka društva, obrti, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i koji su osigurani po toj osnovi i ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u prihvatljivim sektorima i po toj osnovi obveznici su poreza na dobit.

 

Važno (dodaje se):

 

  • Osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja javnih događanja, manifestacija, predstava, eventa i sl., su ostali bez izvora prihoda, mogu koristiti mjeru, ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.

 

  • Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (NN 43/96, 44/96), upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14).

 

Detaljnije informacije o izmjenama i načinima podnošenja zahtjeva dostupne su na mjera-orm.hzz.hr i mjere.hr.

NOVOSTI