POZITIVNA ISKUSTVA U PROGRAMU STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA

Davorka i JelenaPrilika za zaposlenje

Agencija Arios iz Belišća stvorila je skladno okruženje u kojem će za sada troje, a uskoro još dvoje mladih ekonomista pokušati osigurati stalno zaposlenje u struci.

Agencija Arios iz Belišća svrstava se među najveće knjigovodstvene servise u Hrvatskoj i tijekom dvadeset i jednogodišnjeg poslovnog iskustva prednjačila je u mnogim rješenjima. Slično je i s primjenom programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Iako je ova mjera resornog ministarstva dočekana s mnogo sumnjičavosti, prema podacima Hrvatsko zavoda za zapošljavanje do sada je zabilježeno 1785 korisnika te mjere na području županije Osječko-baranjske, a gotovo 20.000 u cijeloj Republici Hrvatskoj. Primijećeno je da privatni poslodavci nisu upoznati s programom stručnog osposobljavanja.

Kao i u mnogim prijašnjim situacijama u Agenciji Arios, kao posljedicu sustavnog praćenja propisa, zakonskih rješenja i poticajnih mjera stvorili su program primjene te mjere u vlastitoj sredini. Uz 15 stalno zaposlenih u središnjoj i Poslovnici u Belom Manastiru, pružili su šansu mladima da stječu poslovna iskustva i u praksi primjene stečena znanja za vođenje knjigovodstva malih i srednjih poduzetnika.

– Naša je Agencija prihvatila ove mjere i dobila od Zavoda za zapošljavanje pozitivnu ocjenu za tri polaznika. Prva dva polaznika su primljena po starim mjerama, uz naknadu od 1600,00 kn, a jedan polaznik je primljen po novim odredbama po kojima i stari i novi polaznici imaju pravo na putne troškove u iznosu mjesečne karte, kaže nam Marija Kušić, direktorica Agencije Arios.
-Trenutno su raspisana još dva natječaja. Za jednog kandidata se čeka pozitivna ocjena od Zavoda, a drugi kandidat još nije odabran.
Nažalost, spora birokracija, a uz to i godišnji odmori, usporili su odobravanje ovih mjera. Na odgovor od Zavoda čekali smo od trideset do sedamdeset dana.
Cilj Agencije Arios je stručno osposobiti visokoobrazovane polaznike za radno mjesto knjigovođe za male i srednje poduzetnike. Budući da je Jelena magistrirala ekonomiju smjera marketing, ona će pored osposobljavanja za knjigovođu intenzivno raditi na marketingu kako bi u sljedećih godinu dana pridobili nove komitente i tako omogućila Aleksandru, Davorki, Dragani i sebi radno mjesto, pojasnila je Marija Kušić.
Tako se na najbolji mogući način ostvaruje cilj mjere da se nezaposlenim mladim osobama bez radnog iskustva omogući jednogodišnju pripremu za tranziciju iz sustava obrazovanja u svijet rada.

Okvir:

Aleksandar Kušić, završio je Američku visoku školu za management i tehnologiju u Dubrovniku, a osječke su studentice bile Davorka Đurković, Dragana Strajnić i Jelena Erić, koje su završile Ekonomski fakultet s različitim smjerovima. Svi će ovi u narednih godinu dana tražiti potvrdu stečenog znanja na fakultetu i kroz praktične spoznaje i rad pokušati osigurati stalno zaposlenje u Agenciji Arios.

NOVOSTI