POTPISAN JE KOLEKTIVNI UGOVOR O DRUGIM IZMJENAMA I DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić i predsjednik HUP – Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP – UPG) Mirko Habijanec potpisali su Kolektivni ugovor o drugim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Drugim izmjenama i dopunama KUG-a ugovorena je najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove koja će od 1. rujna 2020. g. iznositi 4.200,00 kn, što u odnosu na sadašnju osnovnu plaću za najjednostavnije poslove iznosa 3.750,00 kn te za sve ugovorene osnovne plaće prema grupama složenosti posla sukladno novim tarifnim stavovima, predstavlja povećanje od 12 %.

Osim plaća, povećana su i neka materijalna prava radnika (puni iznos terenskog dodatka povećan je s 90-170 na 120-200 kuna po danu, dnevnica na 150–200 kuna, ugovorena je mogućnost isplate neoporezivog novčanog iznosa za prehranu u visini 400 kuna mjesečno, razmjerno prema broju dana provedenih na radu), dopunom odredbi u području zaštite na radu inzistira se na odgovornosti radnika da se pridržavaju propisanih mjera.

NOVOSTI