Odgođena primjena obaveze licenciranja računovođa na 1.1.2019.

 

Ministarstvo financija objavilo je priopćenje prema kojem se primjena obaveze licenciranja računovođa odgađa s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019. godine kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za izradu analiza i mogućih rješenja uređenja računovodstvene profesije.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava ovu odgodu jer smatra kako je svako novo administrativno opterećenje poput uvođenja obaveznog licenciranja za računovodstvenu profesiju, suprotno Nacionalnom programu reformi kao i drugim dokumentima koji navode potrebu povoljnijeg poslovnog okruženja, koje će biti privlačno za hrvatske poduzetnike, ali i za one za koje bismo željeli da posluju u Hrvatskoj.

Za bilo koju novu zakonsku obavezu potrebno je izraditi procjenu učinaka propisa, a od polovice ove godine i primijeniti Test malog i srednjeg poduzetništva, kao dodatni mehanizam koji će kontrolirati kvalitetu propisa za male i srednje poduzetnike, upravo u cilju sprečavanja donošenja propisa koji su skupi i neučinkoviti i predstavljaju novi trošak i barijeru kako za pokretanje posla, ali i za postojeće poduzetnike.

Za sada su okvirne procjene kako bi uvođenje ove vrste certificiranja stajalo oko 30.000 kn, procjenjuje se kako bi se odnosilo na oko 14.000 poslovnih subjekata i njihovih zaposlenika, što bi neminovno poskupilo i usluge računovodstva tj. povećalo bi troškove ostalih malih i srednjih poduzetnika, koji njihove usluge koriste.

Treba napomenuti i kako računovodstvena profesija, u sadašnjem obliku, oslobođena licenciranja, vrlo kvalitetno egzistira i to posljednjih nekoliko desetljeća te bi nastavak ove inicijative značio neshvatljivu i neopravdanu administrativnu prepreku.

NOVOSTI