OBAVIJEST ZA PAUŠALNE OBRTNIKE

Osim utvrđivanja poreza na dohodak prema poslovnim knjigama, a uz zadovoljenje propisanih uvjeta, porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost obrta te poljoprivrede i šumarstva, mogu izabrati paušalno plaćanje poreza.

Kod paušalnog plaćanja poreza, konačna porezna obveza utvrđuje se prema ostvarenom prometu iskazanom na Obrascu PO-SD, a u slučaju zajedničkog obavljanja djelatnosti na Obrascu PO-SD-Z, koji se za 2022. godinu trebaju dostaviti nadležnoj ispostavi porezne uprave najkasnije do 15. siječnja 2023. godine.

Neovisno od toga što je od 1. siječnja 2023. godine euro službena valuta u RH, navedeni se obrasci popunjavaju u kunama. Međutim utvrđena je razlika za uplatu po Obrascu PO-SD u razdoblju dvojnog optjecaja, može se platiti u kunama i eurima, a od 15. siječnja 2023.godine (na zadnji dan podnošenja prijave) i dalje, samo u eurima.

Utvrđeni godišnji paušalni porez na dohodak prema Obrascu PO-SD je konačan, radi čega fizička osoba po toj osnovi ne može podnijeti godišnju poreznu prijavu.

RAČUNOVODSTVO I FINANCIJE 12/2022
Stručni članak UDK 657.2
Mr. sc. MIRJANA MAHOVIĆ KOMLJENOVIĆ

Za sve nejasnoće i pitanja obratite nam se s povjerenjem.
Vaš Arios
Osobe za kontakt:
marija@arios.net / mob: 098 2088 88

NOVOSTI