Obavijest o usvajanju programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva i obrta „PODUZETNIČKI IMPULS 2013.“

Poštovani, Izvješćujemo Vas Vlada je na 73. Sjednici održanoj 24.01.2013. usvojila program poticanja malog i srednjeg poduzetništva i obrta pod nazivom „Poduzetnički impuls 2013“. Natječaj za nepovratna sredstva biti će objavljen početkom veljače. Ukupni iznos poticaja dvostruko je veći od prošlogodišnjeg, a pretpostavlja se da će biti dodjela sredstava u iznosu od 730,6 milijuna kuna što je dvostruko više sredstava. Ministarstvo poduzetništva i obrta promijenilo je pojedinačne potpore tako da će biti veće, a da korisnika bude manje.

Prema informacijama iz Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO)u 2011. Godini prosječne potpore iznosile su 36 tisuća kuna, prošle godine 2012. 68 tisuća kuna, dok u ovoj godini, 2013. Iznosile bi prosječno više od 150 tisuća kuna, ukoliko podnositelj zahtjeva prođe kvalifikacijski postupak, odnosno zadovolji sve uvjete iz natječaja. Ministarstvo naglašava da će se projekti morati bolje strukturirati i bit će ocjenjivani bodovima pri čemu će se posebna pažnja usmjeriti na učinke poticaja. Prema provedenoj analizi uočeno je da je svega 44 % korisnika navedenih sredstava polučilo veće poslovne rezultate. Također u svojoj informaciji MINPO navodi da u nizu linija poticaja izdvajaju se poticajne aktivnosti kreativnih industrija, kao što je razvoj novih softwerskih rješenja i IT tehnologija. Za početnu fazu projekata osiguralo se tri milijuna kuna za 20 projekata, a u drugoj razini razvoja softweraša koji su start-up fazi subvencije će se davati za projekte koji su preživjeli fazu pokretanja. Ideje će ocjenjivati poslovni anđeli iz udruge Crane i stručnjaci Bicro-a, a za deset projekata u ministarstvu je osigurano 4 milijuna kuna. Nekoliko najboljih projekata koji dođu u visoku fazu razvoja financirati će Fondovi gospodarske suradnje i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Za poduzetničke inkubatore, odnosno poslovne prostore i infrastrukturu za mikro tvrtke, lokalne jedinice bit će na raspolaganju 24 milijuna kuna. Da se potakne razvoj turizma i viša kvaliteta privatnog smještaja s 4 milijuna kuna poticati će se gradnja bazena, koja su namijenjena isključivo djelatnostima za pružanje usluga u turizmu. Kompletan materijal „Poduzetnički impuls 2013“ možete naći na web stranici Ministarstva poduzetništva i obrta, a na slijedećoj adresi: www.minpo.hr

NOVOSTI