KAKO PRILAGODITI SVAKODNEVNI ŽIVOT U HRVATSKOJ – PREPORUKE ZA POJEDINCE

Okupljanja – Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja. U javnom prijevozu obavezno koristite maske za lice. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte udaljenost s drugim ljudima od barem 1,5 metra kod razgovora. U javnim prostorima sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

Kontakt – Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Ako sami imate povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome (na primjer, kašalj), ostanite kod kuće te telefonom kontaktirajte nadležnog obiteljskog liječnika koji će vam dati daljnje upute.

Pranje ruku – Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun (po mogućnosti tekući), a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

Naputak za pravilno pranje ruku: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

 Kašljanje i kihanje – Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

Dodirivanje lica – Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Putovanja – Izbjegavajte putovanja koja nisu nužna, posebno u zahvaćena područja.

Mjerenje tjelesne temperature – Zaposlenici trebaju kod kuće, prije dolaska na posao, u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne obavljati posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Ako zaposlenici razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah telefonom obavijeste svog poslodavca i liječnika obiteljske medicine.

Sastanci, konferencije i poslovna okupljanja – Koristite telefone, video-konferencije i internet za poslovanje što je više moguće kao zamjenu za sastanke. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi, organizirajte ih u što većim prostorijama te ostavite dovoljnu udaljenost (najmanje 1,5 m) između pojedinih osoba. Preporučujemo korištenje medicinskih maski ili maski za lice u zatvorenom prostoru. Na ulazu u prostor i unutar prostora predviđenog za održavanje sastanaka, konferencija i poslovnih okupljanja, kad ja neophodna/neizbježna fizička prisutnost sudionika, obavezno je na raspolaganje staviti dovoljan broj dozatora s dezinfekcijskim sredstvom za dezinfekciju ruku svih prisutnih prilikom ulaska i tijekom boravka u njemu.

Javni prijevoz – Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza u onim dijelovima dana kada je velika frekvencija korisnika javnog prijevoza, odnosno krenite ranije na svoje odredište da izbjegnete boravak u prenapučenom sredstvu javnog prijevoza. Prilikom korištenja javnog prijevoza, obavezno je koristiti medicinsku masku ili masku za lice.

HIGIJENA PROSTORA

Čišćenje – Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom. Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača. Upute za čišćenje prostorija bez oboljelih od COVID-19: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19- 2.4.2020..pdf.

Upute za čišćenje prostorija u kojima je boravila osoba sa sumnjom na COVID-19: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-jeboravila-osoba-pod-sumnjom-COVID-19-2.4.2020..pdf.

Često dodirivane površine – Posebno često čistite često dodirivane površine u kućanstvu kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

Pribor za jelo – Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

 Igračke – U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

Provjetravanje – Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom pri čemu je obavezno pridržavati se mjere fizičke udaljenosti od 1,5m prema drugim ljudima izuzev prema članovima obitelji i osobama s kojima se inače boravi u bliskom kontaktu.

NOVOSTI