Info za članove HUP-a: Informacije oko puta u inozemstvo

Poštovani članovi,

smatrajući da će Vam i ove informacije koristiti, ukoliko planirate put u inozemstvo, u nastavku Vam dostavljamo informacije o postupku prelaska granice.

ULASCI U REPUBLIKU HRVATSKU

Bez ograničenja u Republiku Hrvatsku mogu ulaziti državljani sljedećih država:

Slovenije
Mađarske
Austrije
Češke
Slovačke
Estonije
Litve
Latvije
Njemačke
Poljske

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 28. svibnja donio Odluku kojom državljani navedenih država članica Europske unije, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Potrebno je ispuniti obrazac i ostaviti podatke.

Građani iz drugih zemalja EU-a i dalje mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj (potvrda, voucher, ugovor o najmu kampa, ugovor o stalnom vezu itd.). Dodatne informacije o prelasku granica možete pronaći ovdje.

Ostali strani državljani koji namjeravaju prijeći državnu granicu, moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

Posjedovati dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili morskim plovilom (brod, jahta itd.) – (može biti i vlasnik zakupa) ili putuje na sprovod u Republiku Hrvatsku (i posjeduje odgovarajuću dokumentaciju koja to dokazuje). Ako je ispunjen bilo koji od ovih uvjeta, tim stranim državljanima dopušten je prelazak državne granice, registrirani su i zabilježit će se mjesto / adresa gdje će boraviti ili gdje se nalazi nekretnina / plovilo, zajedno s kontakt brojem telefona i vremenom boravka – uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.
Imati dokumentaciju koja dokazuje poziv od strane poslovnog subjekta u Republici Hrvatskoj, razlog zbog kojeg se zahtijeva njihov posjet Republici Hrvatskoj ili poziv na poslovni sastanak. Za ove putnike koji prelaze granicu, potrebno je unijeti mjesto / adresu gdje će boraviti, kontakt broj telefona i trajanje boravka – uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.
Svi ostali strani državljani koji imaju poslovni razlog koji trenutno nije moguće predvidjeti i koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju trebaju poslati svoju namjeru prelaska državne granice (ulazak u Republiku Hrvatsku) na e-mail adresu uzg.covid@mup.hr i na njihov zahtjev biti će odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Također, moguće je ispuniti online obrazac i provjeriti Q&A u vezi s gore navedenim.

PUTOVANJA DRŽAVLJANA RH U DRUGE DRŽAVE

Bosna i Hercegovina – moguće je putovanje bez ograničenja
Srbija – moguće je putovanje bez ograničenja
Crna Gora – moguće je putovanje bez ograničenja
Slovenija – moguće je putovanje bez ograničenja
Italija – moguće je putovanje bez ograničenja
Mađarska – zabrana ulaska uz iznimke: odobreni stalni ili privremeni boravak; prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili zaposlenici tvrtke sa sjedištem u tom području
Austrija – za ulazak je potreban negativan test ne stariji od četiri dana, izdan na engleskom ili njemačkom jeziku
Švicarska – otvaranje granica očekuje se 15. lipnja
Češka – moguće je ulazak u državu samo u hitnim situacijama, otvaranje granica najavljeno za 15.lipnja
Slovačka – obavezna karantena, dopušten ulazak samo osobama koje imaju stalni ili privremeni boravak
Velika Britanija – na snazi je bila obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, otvorene granice od 8. lipnja, više o ulasku u UK i Irsku: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ujedinjena-kraljevina-velike-britanije-i-sjeverne-irske,142.html
Nizozemska – moguće je putovanje bez ograničenja
Grčka – obavezna 14-dnevna karantena
Njemačka – omogućava se ulazak hrvatskih državljana ako imaju opravdane razloge za ulazak u državu

Potpuna zabrana putovanja: Španjolska i Francuska

NOVOSTI