HUP- najavljeno ukidanje odredbe licenciranja računovodstvenih usluga

 

Poštovani članovi Hrvatske udruge poslodavaca- djelatnosti računovodstvenih usluga, kao što ste možda već tijekom ovog vikenda primijetili u medijima- Ministarstvo financija donijelo je odluku o ukidanju obaveznog licenciranja za računovodstvene usluge.

Dakle ta je inicijativa za uvođenje obaveznog licenciranja pokrenuta prije oko 1,5 godine s namjerom da se uvede obaveza licenciranja za svaki računovodstveni servis tj zaposlenike unutra njih.

Hrvatska udruga poslodavaca iznosila je stav kako se radi o novom administrativnom opterećenju, kao i financijskoj obavezi, koja bi same računovodstvene servise koštala oko 500.000 kn, a što bi se neminovno odrazilo i na krajnju cijenu računovodstveni usluga, a koju bi potom plaćali svi ostali mali i srednji poduzetnici.

Sve ostale institucije koje lobiraju za interese malih i srednjih poduzetnika također su prepoznale kako se radi o novom nametu, koji neće doprinijeti većoj kvaliteti, nego novom financijskoj obavezi.

Navedena je inicijativa, osim toga bila u potpunoj suprotnosti s Akcijskim planom Vlade RH 2017.za ukidanje administrativnih barijera, koji predlaže smanjenje i ukidanje postojećih, a ne uvođenje novih. U skladu s time, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je snažno lobiralo za zaustavljanje ove inicijative, a pojedina su poduzeća se obratila i predstavnicima EK s upitima za utjecanje na zaustavljanje ove inicijative.

Upravo su u tijeku održavanje Okruglih stolova u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, u Osijeku, Zadru i Rijeci, a na kojima sudjeluju i neki od vas, kao predstavnici HUP-a te iznose navedene stavove.

Hvala vam svima koji ste se uključili u ovu inicijativu.

No ostaje pomalo osjećaj gorčine što smo svi zajedno utrošili oko 1,5 godinu našeg rada i resursa na zaustavljanje inicijative koja nije trebala biti pokrenuta, i da smo trebali te resurse i energiju, vrijeme, trud i novce utrošiti na unapređenje postojećeg sustava.

NOVOSTI