GARANCIJA ZA MLADE

 

“Garancija za mlade“ je strukturna reforma koja će omogućiti brzu aktivaciju mladih tražitelja posla na tržištu rada. Osobama do 30 godina starosti bit će ponuđen posao, naukovanje, vježbeništvo, odnosno pripravništvo ili nastavak obrazovanja.

Brza aktivacija na tržištu rada osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem, kao i brzu nadogradnju znanja i vještina koje je osoba stekla tijekom obrazovanja.

Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude u roku od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena u zavodu za zapošljavanje ili ne.

Kvalitetna ponuda odnosi se na:

  • ponudu za posao ili
  • ponudu naukovanja, odnosno vježbeništva i pripravništva ili
  • nastavak obrazovanja,
  • s naglaskom na prilagodbu individualnim mogućnostima i potrebama pojedine mlade osobe.

Sama Garancija za mlade tako ne garantira zapošljavanje, već predstavlja strukturnu reformu koja će omogućiti brzu aktivaciju mladih tražitelja posla u najkraćem mogućem roku.

Kako se uključiti u Garanciju za mlade?

Kako bi mlada osoba mogla izravno koristiti mjere Garancije, mora biti nezaposlena,  mora biti prijavljena u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što predstavlja početnu točku računanja perioda u od četiri mjeseca unutar kojeg se treba vratiti u zaposlenost, osposobljavanje ili obrazovanje u Republici Hrvatskoj. Ujedno, mora imati navršenih 15 godina, a ne smije biti starija od 29 godina (dakle, u mjere može biti uključena sve do dana prije 30. rođendana).

Kako se financira Garancija za mlade?

Sredstva iz fonda YEI dodjeljuju se državi u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja, a ta sredstva su usmjerena izravno na podršku korisniku – subvencije za zapošljavanje, samo-zapošljavanja, obrazovanja, osposobljavanja, naukovanja, dok su iz Europskog socijalnog fonda (ESF) osigurana sredstva u jednakom iznosu kojima se sufinancira 85% troška intervencije, dok se preostalih 15% osigurava iz Državnog proračuna.

Za sva moguća pitanja i nejasnoće stojimo na raspolaganju.

Vaš Arios!

Osobe za kontakt:

marija@arios.net ili broj mobitela: 098208888

 

NOVOSTI