ENERGETSKI CERTIFIKAT

Ulaskom u 2016. godinu na snagu je stupio Zakon o gradnji ( NN153/13) koji uvodi ishođenje energetskog certifikata za sve objekte koji se iznajmljuju ili prodaju.

Svaka zgrada stambene i poslovne namjene ukupne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se u 2016. godini iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing treba imati energetski certifikat, isto što je prije nekoliko godina uvedeno kao obveza pri prodaji nekretnine.

Energetski certifikat pruža informacije vlasnicima i korisnicima zgrada o njenim energetskim svojstvima, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s tim da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Zgrada višeg energetskog razreda znači bolju kvalitetu rada ili života koja proizlazi iz manjih temperaturnih oscilacija, te nižih troškova grijanja i hlađenja u odnosu na zgradu niže energetske kategorije.

Energetski certifikat je valjan 10 godina od dana njegova izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom.

Agencija ARIOS pruža uslugu prikupljanja dokumentacije za izradu energetskog certifikata za sve osobe koje planiraju po zakonu iznajmiti nekretninu ili prodati.
Također, Agencija ARIOS će za vas izvršiti i sve potrebne popratne radnje.
Kontaktirajte nas i informirajte se na 031/662-101, 098/208888 ili na marija@arios.net.

NOVOSTI