Do 15 milijuna kuna za izgradnju i opremanje u sektoru prerađivačke i informatičke industrije

S ulaskom u novu godinu Ministarstvo gospodarstva ažuriralo je svoje planove objave EU natječaja za mala i srednja poduzeća za 2018. godinu. Iako ste, zajedno s nama, u prethodnoj godini svjedočili brojnim odgodama najavljenih natječaja i općenito rastezljivom poimanju zadanih rokova od strane nadležnih institucija, ne propustite pogledati koji će vam natječaji biti dostupni već u prvom tromjesečju kako biste pravovremeno pripremili svoje projekte za prijavu.

Na raspolaganju preko 580 milijuna kuna

Natječaj koji će zasigurno izazvati najveći interes poduzetnika je „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“. Riječ je o svojevrsnoj inačici iznimno uspješnog natječaja „Kompetentnost i razvoj MSP“, putem kojeg je već dodijeljeno preko milijardu kuna potpore za izgradnju i opremanje poduzeća. Krug prijavitelja bit će relativno uzak i obuhvaćati samo poduzetnike čije će se projektne aktivnosti odvijati u prerađivačkoj industriji ili sektoru informacija i komunikacija. Maksimalna visina potpore iznosit će 15 milijuna kuna, uz intenzitet od 45% za mala i 35% za srednja poduzeća. Projekti će se ocjenjivati po redoslijedu zaprimanja, pa će ranija predaja znatno povećavati šanse za dobivanje potpore. Prijava projekata bit će moguća od 3. travnja, stoga je sada pravi trenutak za početak priprema.

Noviteti – ISO certifikati, vaučeri za „Izvorno hrvatsko“, obnovljivi izvori energije…

2018. godina donosi i nekoliko novih natječaja među kojima vrijedi istaknuti „Podršku poduzećima u zadovoljavanju norma“ i „Podršku poduzećima u stjecanju znakova kvalitete“ čije otvaranje očekujemo u ožujku. Tako će poduzetnici, uz vaučer od 75.000 kuna moći financirati stjecanje znakova „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“, „Tradicijski obrt“ i „Umjetnički obrt“, ili, uz potporu od 85% uvesti neku od tržišno priznatih certifikacijskih shema poput ISO, FSC, PEFC, BRC, GLOBAL G.A.P. itd.

Poduzetnike koji, u jeku priprema za novu turističku sezonu razmatraju mogućnosti uštede i povećanja učinkovitosti i konkurentnosti poslovanja, svakako će zanimati natječaj za ulaganja u „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu i trgovini“. Za prelazak s konvencionalnih na alternativne izvore energije korisnici će moći dobiti do 10 milijuna kuna i 70% intenziteta potpore. Na koncu, ali nikako i najmanje važno, u prvom će kvartalu biti otvorena i dva natječaja vrijedna 230 milijuna kuna za jačanje kapaciteta MSP-a usmjerena na razvoj proizvoda/usluge/procesa kroz fazu industrijskom istraživanja, eksperimentalnog razvoja i komercijalizacije inovacija.

Ne čekajte zadnji trenutak!

Ministarstvo je, po svemu sudeći, malim i srednjim poduzećima pripremilo sadržajno bogat i financijski izdašan početak nove godine. Ako svoje investicije želite financirati kroz bespovratne potpore, nemojte čekati zadnji tren i započnite s provjerom vlastite prihvatljivosti i izradom dokumentacije što prije. Svaki će vam korisnik EU fondova potvrditi da se vrijeme i energija posvećeni kvalitetnoj pripremi višestruko vraćaju u provedbi projekta.

Za sve ostale informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu projekta stojimo vam na raspolaganju.

Robert Ravenšćak, mag. oec.

Vaš savjetnik

Robert Ravenšćak mag.oec.

www.ravecon.hr / www.eufondovi.hr

NOVOSTI