ARIOS SUDJELOVAO NA 3. SUSRETU ZNANOSTI I GOSPODARSTVA

Ekonomski fakultet Osijek, zajedno s HUP-om organizirao je 3. SUSRET ZNANOSTI I GOSPODARSTVA na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Posebna gošća jučerašnjeg skupa bila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku te je upozorila da relevantni podaci pokazuju kako Hrvatska još uvijek premalo ulaže u istraživanje i inovacije te da je suradnja gospodarstva sa znanstvenim ustanovama, zapravo jako loša.

Tema jučerašnjeg susreta bila je “Izazovi mladih na tržištu rada – vizija Slavonije, Baranje i Srijema”, na kojem su panelisti, potaknuli raspravu oko problema na tržištu rada

Kao predstavnici ARIOS bili su: Marija Kušić, vlasnica Agencije ARIOS i Vladimir Bibić, polaznik stručnog osposobljavanja.
ARIOS je sudjelovao od samog početka projekta studentskih praksi, te je stručnu praksu u ARIOS-u pohađalo 2 studenta Ekonomskog fakulteta.
Prve godine, na razini osječkog svučilišta, u ovu dobrovoljnu aktivnost uključilo se 30 studenta i 16 poslodavaca. Sljedeće godine praksu je odrađivalo 60 studenata kod 34 poslodavca. Ove godine mreža se širi na 37 poslodavaca i 13 različitih institucija, koji primaju 72 studenta. Od iduće godine, projekt se nastavlja i na nacionalnoj razini. Naime, središnjica Hrvatske udruge poslodavaca, prihvativši činjenicu sveprisutnog velikog jaza između poslovne i akademske zajednice, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, nastavlja provoditi projekt na razini cijele Hravtske.

Novost vezana uz osječki dio projekta stručnih praksi izrada je aplikacije razvijene u suradnji s osječkom tvrtkom Inchoo, i to upravo kroz studentsku stručnu praksu i mentorstvo. Ta bi aplikacija trebala značajno olakšati sustav praćenja i provedbe praksi te omogućiti stvaranje baze studenata i poslodavaca uključenih u projekt.

NOVOSTI