AGENCIJA ARIOS NA 7. SAJMU POSLOVA U OSIJEKU

OSIJEK , 29. listopada 2014.

I ove godine Agencija Arios sudjelovala je na 7. sajmu poslova u Osijeku. Agenciju Arios predstavljale su polaznice stručnog osposobljavanja Antea Balatinac, univ.bacc.oec. i Višnja Mihaljević, mag.oec. koje su od kandidata prikupljale zamolbe i životopise za stručno osposobljavanje za koje Agencija Arios planira raspisati natječaj krajem 2015.godine.

Sedmi sajam poslova održan je 29. listopada u Osijeku u sportskoj dvorani Elektrotehničke i prometne škole Osijek u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Od 10 do 15 h na sajmu se predstavilo više od 60 poslodavaca i obrazovnih ustanova s područja Osječko – baranjske županije i drugih dijelova Hrvatske.
Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Ministar je poručio kako je sajam jedna od metoda kojom se u vrijeme krize tražiteljima i ponuditeljima zaposlenja želi omogućiti da na jednom mjestu dobiju potrebne informacije. Iznio je procjene po kojima je u šest godine krize u Hrvatskoj izgubljeno oko 300 tisuća radnih mjesta. Ministar Mrsić je najavio i da će proširiti mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Naglasio je kako će iz fondova Europske unije povući sredstva kojima će se omogućiti veća plaća za mlade na stručnom osposobljavanju: 2.400,00 kn. Još jedna novina je da će se uz veću plaću na stručnom osposobljavanju nastojati osigurati sredstva za poslodavce koji zaposle mlade od 15 do 29 godina života na neodređeno. Naime, planira im se omogućiti da prvih 5 godina ne moraju plaćati doprinose za takve zaposlenike.
Na otvorenju bili su prisutni gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić, te župan dr.sc. Vladimir Šišljagić. Župan je u svom obraćanju podsjetio na teško stanje u gospodarstvu koje se posebno odražava upravo u Slavoniji i Baranji. Istaknuo je da se u županiji čini sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se potaknulo zapošljavanje i smanjio broj nezaposlenih. Konstantno se objavljuju razni natječaji, tako je trenutno otvoren onaj za najbolju poduzetničku ideju, subvencioniraju se kamate na kredite poduzetnicima, provode se projekti osposobljavanja za tržište rada dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih skupina, kao i projekti prekvalifikacija za deficitarna zanimanja.
Ovogodišnji sajam bio je prilika da se predstavi i EURES – mreža javnih zavoda za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom. Cilj je bio potaknuti raspravu kako bi se utvrdile potrebe poslodavaca za hrvatskim radnicima te radnicima iz EU zemalja, kao i prepreke s kojima se susreću u pronalasku kvalitetnog kadra, te dobre strane poslovanja.
Uz organizatora Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Osijek, suorganizatori sajma su gradovi Osijek, Beli Manastir, Našice, Valpovo i Donji Miholjac, Osječko-baranjska županija, Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Strojarska tehnička škola Osijek.

NOVOSTI