OSIGURANJE POTRAŽIVANJA RADNIKA U SLUČAJU STEČAJA POSLODAVCA

Hrvatska udruga poslodavaca, organizirala je u Osijeku, prvo regionalno savjetovanje o Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, prvenstveno namjenjen poslodavcima koji imaju ili bi mogli imati poteškoća u isplati plaća. Predavanje je održao Zoran Ostović, dipl. Iur – ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a predavanju je prisustvovalo 15- ak polaznika. Među njima je bila i predstavnica ARIOS-a, Kristina Mucić, mag.iur, kako bi svojim stranka pružili punu uslugu i u nedaćama kao što su nemogućnosti isplate plaće.

Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (NN 86/0880/13, 82/15) na snazi je od 01.09.2015. godine. U slučaju blokade računa poslodavca i samim time ne mogućnosti isplate plaće, potrebno je da sam poslodavac, pri FINA, podnese zahtjev za ovrhom zbog neisplate plaće. Nakon toga podnosi se zahtjev i popratnu dokumentaciju AORPS-u za isplatu neisplaćene plaće ili naknade plaće. Plaća se isplaćuje u roku od najmanje 14 dana. U slučaju stečaja poslodavca, kada su potraživanja radnika priznata u stečajnom postupku, AORPS osigurava isplatu neisplaćene plaće u roku od najmanje 30 dana.

Bitno je napomenuti da AORPS isplaćuje minimalnu plaću Republike Hrvatske i to do 3 neisplaćene plaće. U prvom mjeseca stupanja na snagu Zakona, 1700 poslodavaca je podnijelo zahtjeve za osiguranje potraživanja radnika, i to za 7100 radnika, dok je već u prosincu 2015. godine broj poslodavaca koji su podnijeli zahtjeve iznosio je 450, a odnosilo se na 2300 radnika.

Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca dio je socijalne politike Republike Hrvatske. Neisplata plaća nije samo problem poslodavca i radnika, ona je ujedno i pravni, ekonomski i sociološki problem. Ovaj Zakon omogućuje da se problem barem na neki način riješi i da radnicima osigura propisana minimalna plaća Republike Hrvatske.

NOVOSTI