VAŽNO! Produžen rok prijave zahtjeva za potporom; Učestala pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica

Produžen rok prijave zahtjeva na potpore HZZ-a do 10. travnja, više na poveznicihttps://mjera-orm.hzz.hr/ocuvanje-radnih-mjesta/
Također, iz najave Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH. HUP je još prošli tjedan uputio na tri ministarstva zamolbu da se drugi paket Vladinih mjera, u dijelu koji se odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, omogući i svim malim i mikro poduzetnicima koji su otpustili radnike jer u prvom paketu nisu vidjeli perspektivu. Malim i mikro poduzetnicima, kao što je HUP više puta naglasio, tada su bili potrebni otpisi svih davanja budući da odgode nisu bile dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i održe poslovi.

Objavljeni su i odgovori na Učestala pitanja vezana za izdavanje e-propusnice, na poveznici: https://www.koronavirus.hr/ucestala-pitanja-vezana-uz-izdavanje-e-propusnica/399 , izdvajam neka pitanja koje ste nam postavljali. Također, temeljem odgovora za rad studenata, očekujemo isti odgovor i za rad sezonaca u poljoprivredi na vaučeru.

PITANJE 11.:

Da li osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem student servisa ostvaruju pravo na propusnice?

ODGOVOR:

Imaju pravo, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni.

PITANJE 10.:

Da li osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljaju svojih poslova?

ODGOVOR:

Osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljaju svojih poslova imaju pravo, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni. Primjerice, vezano za članove Hrvatskog novinarskog društva možete pronaći informacije koje se nalaze na njihovim stranicama – https://www.hnd.hr/kako-do-e-propusnice-za-slobodne-novinare

PITANJE 31.:

Vozač sam teretnog vozila. Trebam li e-propusnicu?

ODGOVOR:

Osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja. Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnice. U tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata – CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice, koristiti jedan od tih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

PITANJE 24.:

Nemam internet bankarstvo, niti ijednu od vjerodajnica za ulazak u uslugu e-Propusnice niti sam ikad koristio sustav e-Građani. Na koji način mogu nabaviti vjerodajnicu?

ODGOVOR:

Ukoliko nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije. Za postupak izdavanja, potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju: potpisanu Pristupnicu za ePASS (potpis mora odgovarati onom na identifikacijskom dokumentu) – ista se nalazi na linku-https://epass.gov.hr/Login.aspx te sken identifikacijskog dokumenta korisnika. Dokumentaciju je potrebno dostaviti na adresu e-pošte projekt.eposlovanje@fina.hr. Dodatno, u slučaju da pojedine osobe ne mogu pribaviti niti jednu vjerodajnicu, mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NOVOSTI