I DALJE SU NA SNAZI PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ŠIRENJA INFEKCIJE U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima Inspekcija Civilne zašite obilazi ugostiteljske objekte te vrši kontrolu i upozorava da su i dalje su na snazi pravila i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja širenja virusa Covid – 19.
Ograničenje ukupnog broja posjetitelja – Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m.
Posluživanje hrane i pića – Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom.
Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja – Svim zaposlenicima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe.
Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Zaposlenik je obvezan nositi zaštitne rukavice.
Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.
Čišćenje i dezinfekcija prostora – Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku.
Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NOVOSTI